Siirry pääsisältöön

Mitä uusi kotimme sisältääkään

Yksikerroksinen puutalo

Evesalla on useita eri materiaalien toimittajia, joista asiakas voi itse valita. Kodistamme tulee siis yksikerroksinen puutalo autotallilla. Kivitalokin olisi ollut Evesalla mahdollinen mutta meidän tapauksessamme puutalo sopi paremmin (ainoastaan) budjettiin. Neliöitä kotiimme tulee 191 kaiken kaikkiaan, asuinneliöt ovat reilut 150.

Lämmitysjärjestelmä ja ilmanvaihto


Lämmitysjärjestelmä on maalämpö, jonka valintaa puntaroimme todella kauan. Edellisessä kodissamme sähkölaskut olivat pieniä vaikka talossa olikin suora sähkölämmitys. Poltimme paljon varaavaa takkaa ja puuhellaa. Siksi mietimmekin pitkään, pitäisikö lämmitysjärjestelmäksi ottaa esim. vesikiertoinen takka. Mutta sitten mietimme niitä puumetsäkeikkoja, kun ensin mietitään mitä puita kaadetaan, sitten mietitään mihin päin puu kaadetaan, sitten huolletaan moottorisaha, joka kuitenkin kesken sahauksen hajoaa tai unohdamme ottaa bensaa mukaan. Sitten talkooväki alkaakin jo sihautella janojuomiaan auki. Vielä muutama kantaa paria risua kasalle ja äijät kiroo sahan kanssa. No, talkooväelle luvattu sauna ja mukava illan vietto täytyy tietenkin toteuttaa ja lopputuloksen varmaan kaikki arvaakin.

Takan kuitenkin halusimme, vaikka sen virka on enemmänkin fiilistelyyn liittyvää kuin lämmittämiseen. Mutta saimme loistavan takan, joka ylitti budjetin tosin 700€. Takassa on urat sivuilla joihin saa ritilän. Ritilällä voi mm. paistaa makkaraa tai vaikkapa kanaa. Loistava idea! Ja saamme yhä kuunnella polttopuiden ritinää ja nähdä lumoavia lieskoja. Myös takasta lähtevä lämpö ja tuoksu ovat meille tärkeitä. Takan väriksi valitsimme perinteisen valkoisen sijaan tummanharmaan.

On myös paljon puhuttu siitä, että maalämpötalo ja takka eivät sovi hyvin yhteen. Tästä kuulee erilaisia mielipiteitä, osa lämmittää kovasti takkaa ilman ongelmia, osa taas kertoo että takan lämmön jälkeen talossa on hetki todella kuuma ja sitten todella kylmä, ennekuin maalämmitys "herää." No, jokatapauksessa halusimme takan, joka tulee Tulikiveltä.

Tästä pääsemmekin syvimpään kriisiin minkä kohtasin uusissa taloissa. Koneellinen ilmanvaihto on varsinkin minulle, astmaatikolle, loistava, mutta ovia ja ikkunoita ei enää pidetäkään auki! Minusta on ihanaa herätä kesäaamuna, avata ulko-ovi ja juoda aamukahvi portailla. Rakas edesmennyt koiramme Panda juoksi koko kesän ulos ja sisälle miten tykkäsi. Nyt siis ovet on pidettävä säpissä ettei kämppä homehdu. Tämä on nykypäivää.

Julkisivut

Rakennusmääräysten mukaan talostamme tulee suhteellisen korkea, joten vintille jää iso kylmä tila, jota emme sitten ala täyttämään aarteilla. EMMEHÄN? Eteiseen tulee luukku vintille, american style, eli alas vedettävät portaat. Ohessa julkisivukuvat.





Keittiö

Kaikki kalusteet tulevat Puustellilta, vaikka Evesalla oli lukuisia muitakin kalusteiden toimittajia yhteistyökumppaneina. Taika on siinä, että Evesan diili Puustellin kanssa pitää jopa Puustellin hinnat kohtuullisena. Ei meillä olisi sieltä ikinä varaa hankkia kalusteita ilman tuota diiliä.

Keittiöstä tulee siis i-malli saarekkeella. Kaapistot ja saareke ovat mattavalkoista, koneet rosterin väriset, Siemens merkkiset. Saarekkeen toiseen päätyyn mahtuu istumaan neljä ihmistä, toisessa päädyssä kaapistot. Vanhanaikaista on kaksi allasta, koska sottaamme usein kalan ja muiden haisevien raaka-aineiden kanssa. Yksi allas ei riitä luovuutemme toteuttamiseen. Halusimme että saarekkeessa ei ole hellaa, vaan se toimii pöytänä. Puustellin suunnittelija oli muuten loistava, sai hyvin toteutettua toiveemme. Tilaa on keittiössä hyvin, keittiön "seinämä" on yli viisi metriä pitkä. Saareke on myös todella iso.





Walk-in closet

Olen jo valmiiksi miettinyt miten meidän vaatteemme tulevat walk-in closetiin, siellä olen varmasti viettänyt mielikuvissa eniten aikaa! Toisaalta pelottaa tuon puolisoni Aku Ankka hetket vessassa: lukitseeko hän oven jolloin en pääse vaatekaapilleni vai eikö hän lukitse mutta en voi kuitenkaan sinne mennä hajuhaittojen takia? Kuinka hyvin tuo ilmastointi toimii, mietin vain vaatteitani...Toisaalta, meneekö tuolla toisella puoliskolla hermo kun testailen vaatteita ja ikinä ei ole mitään päälle laitettavaa? Ja meikit ja purnukat valtaavat kaapit... No, oli tuo typerä ratkaisu tai ei, sen me kuitenkin halusimme, yhtenäisen walk-in closetin ja pesuhuoneen. Tarkoitus on, että makuuhuoneen ja pesuhuoneen välinen seinä on yläpuolelta lasia, jolloin makkari ei tunnu niin pieneltä. Kuvasta uupuu suihkuluonnos.

Tyttöjen valtakuntaa

Toinen vessa on tyttöjen valtakuntaa, jonne tulee heille tilavat laatikostot tuhansia purkkeja ja purnukoita varten. Tyttöjen huoneissa on peiliovelliset kaapistot, työhuoneeseen ei tule kaappeja.

 Tytöille tulee tilavat vaatekaapit peiliovilla.


Khh, eteinen ja pesuhuone


Kodinhoitohuoneen perälle piti tulla vaatehuone, mutta jätimmekin sen ilman ovea ja tungemme sinne pienen arkkupakastimen. Toiselle puolelle voi tulla hyllyjä tai sitten pyykkiteline. Kodinhoitohuoneeseen tulee kuivausrumpu ja kuivauskaappi. Saattaa kuulostaa älyttömältä, mutta koko elämäni ajan pyykit ovat kuivuneet siellä ja täällä luoden trooppisen ja pölyisen ilmaston kotiimme. Nyt ei ainakaan pyykkejä ole muualla kuin khh:ssa ja kuivauspaikkoja on useita. Ovi ulos voi ehkä ehkäistä miehen pilkkivaatteiden lojumisen eteisen lattialla ja ehkä tulevan koiramme tassut voi pyyhkäistä khh:n puolella.


Eteinen on melko pieni mutta toivottavasti riittävä. Kenkävuorelle täytyy keksiä esim. khh:n puolelta järkevä paikka. Muutossa kannoin neljä Ikea kassia kenkiä! Plus kaikki urheilukengät...On hiihtomonoo, laskettelumonoo, rullaluistimia, pilkkikenkiä, turvakenkiä....



Pesuhuone on aika iso, joten saimme sinne mahtumaan pikkuriikkisen vessankin. Kylpyamme ja parisuihku ovat sitä luxusta mistä olemme haaveilleet. Saattaa tuntua hölmöltä että meidänkin makkarissa on suihku, tässä selitys: Edellisessä kodissamme remontoimme kylppärin aikaisin keväällä. Kun olimme pari viikkoa juosseet kavereilla, naapureilla ja mummulassa peseytymässä, ripustimme autoallin seinään pressun "suihkukaapiksi". Sinne juoksimme pikku pakkasella kylpytakki päällä lämpimän veden ämpärit käsissä peseytymään. Ei siellä pitkää tukkaa kauhean kiva ollut pestä. Ja jaloissa pyöri suojaan tulleet muurahaiset ja muut mönkijäiset. Tätä kesti noin kaksi kuukautta. Eli nyt jos tulee remppaa pesuhuoneeseen, on kuitenkin paikka peseytyä SISÄLLÄ!

Autotalli ym


Autotalli on miehen valtakunta. Perällä on pieni varasto ja tekninen tila. Niinkuin olen jo maininnut, mancave siitä on todellakin tulossa, tuskin siellä edelleenkään autoa säilytetään. Meillä on kahdelta eri vuodelta valokuvat, joissa edellisen kotimme autotallissa on auto!

Onneksi mieheni tajuaa sähköjutuista ja hän on lisäillyt suunntelmiin mm. pistorasioita. Kerrankin tulee esim. jouluvaloille pistorasia järkeviin kohtiin, johtojen kieputukset sieltä ja täältä ovat historiaa. Vielä ei tosin tiedetä mitä nuo sähkömuutokset maksavat.

Terassista tulee messevän kokoinen, ja sinne on suunnitteilla kesäkeittiö. Poreamme on ollut vuosien haave ja sitä odotan kuin kuuta nousevaa. Käyttökustannukset ammeessa ovat ihan kohtuulliset, pienemmät kuin kuvittelin. Myös poreamme on Evesan kautta, joten hinta oli todellakin kohtuullinen. Poreammeen viereen kaavailemme baaritiskiä, jonka alla on jääkaappi ja astiakaappi. En tiedä ovatko muutkin talotoimittajat näin hyvin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa kuin Evesa, tuntuu että haluttiinpa me mitä vaan, Evesa hoitaa. Ja juuri tämän yhteistyön kautta matskut ovat halvempia kuin henkilöasiakkaan ostamina.

Nyt alkaa sitten muiden sisämateriaalien valinta RTV:llä.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liukuovi

Tässä on upea liukuovemme. Meillä kävi uskomaton tuuri, tähän piti tulla "normaali" terassille vievä ovi ja ikkuna. Mutta rakennuttajalle oli käynyt niin, että johonkin toiseen taloon oli tilattu tämä ovi joka olikin väärän kätinen. Näin saimme tämän oven ja ikkunan tilalle. Ovesta kun tullaan ulos, terassilla on grilli ja ruokapöytä kun talo valmistuu. Nyt vielä mietimme mahtuisiko budjettiin lasikatto tähän kohtaan.

Sisämateriaalit

Suunnittelua ja valintoja En tiedä onko kaikilla näin, mutta valinnat ja varsinkin niiden lukkoon lyöminen osoittautuivat meille kohtuullisen hankaliksi. Vaikka meillä oli visio, millaiselta kotimme tulee näyttämään, päätösten lukkoon lyöminen hirvitti. 😱 Tämä rakentaminen onkin nykyään hankalaa, pelkkiä valintoja ja suunnittelua koko ajan 😁 . Onneksi on taas ammattilaisia patistamassa ja varmistamassa päätöksiämme! RTV:llä vastassamme oli niin tehokas suunnittelija, että huh! Halusimme sisustuksesta melko neutraalin, tarkoitus on sitten tauluilla ja esineillä tuoda väriä kotiin. Uskon että toiveemme neutraalista sisustuksesta johtuu siitä, että meillä on lähes aina ollut sieltä ja täältä saatuja kalusteita ja remonttia ollaan tehty aina jostakin nurkasta. Nyt on kiva saada yhtenäinen värimaailma. Minulla varsinkin on käsitys että vähemmän on enemmän. Toivon, että uudessa kodissamme tavarat ovat suureksi osaksi piilossa ja oikeilla paikoillaan. Tavoitteena on myös, että s

Evesa-talot

Evesa-talot on siitä ainutlaatuinen rakennusyritys, että he tekevät lähes kaiken asiakkaan niin halutessa. Arvostus Evesaa kohtaan kohosi, kun he suosittelivat että teemme (eli siis ostamme palvelun) maatyöt itse koska tontimme on kohtuullisen helppo maatöitä ajatellen. Näin saimme maatyöt halvemmalla, rakennusyrityksellä kun tulee olla riittävä kate maatöissä jos esimerkiksi tuleekin yllättäen vastaan kallio tms. Evesan toimitussisältöön on laskettu jo valmiiksi laadukkaita materiaaleja. Jo hyvissä ajoin he kuitenkin kertovat jos toiveet ylittävät budjetin, esimerkiksi meidän kohdalla kiintokalusteiden budjettia nostettiin saman tien 4000€. Saumaton yhteistyö, rento ote asioihin ja molemminpuolinen ajatusten heitto toteutuivat todella hyvin heti alusta asti. Yrityksen ammatillisuudesta kertoo myös se, että jotkut (näin jälkeenpäin ajateltuna todella ihmeelliset) ehdotuksemme tyrmättiin perustelujen kera. Onneksi näin...